luni, 18 aprilie 2011

ACŢIUNE PENTRU SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER

Având în vedere faptul că principala cauză a accidentelor rutiere rezultate cu victime o constituie excesul de viteză şi viteza neadecvată, în perioada 18 - 24 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din Timiş organizează mai multe acţiuni sub egida Tispol, în cadrul cărora se va urmării respectarea regimului legal de viteză. Acest tip de acţiuni vor fi organizate zilnic, atât în municipiu cât şi pe drumurile judeţene şi naţionale care străbat judeţul Timiş.

La această acţiune vor participa poliţişti rutieri, fiind amplasate 19 aparate radar în sistem Cascadă, pe drumurile din judeţ unde sunt constatate în mod frecvent încălcări ale regimului de viteză, factor care contribuie la problema vătămărilor în traficul rutier.

Reamintim faptul că excesul de viteză şi viteza neadecvată este cel mai important factor care contribuie la problema vătămărilor în traficul rutier. Cu cât viteza este mai mare, cu atât distanţa necesară pentru oprire este mai mare, crescând astfel riscul de accident.

Scurt istoric

Organizaţia TISPOL a fost înfiinţată de către forţele de poliţie rutieră din Europa în efortul de perfecţionare a modului de aplicarea legislaţiilor rutiere în încercarea de reducere a ratei de victimizare . Lucrând împreună dar şi acţionând pe baza experienţei se poate ajunge la o mai bună abordare a obiectivelor propuse. Un plus de eficienţă se obţine dacă impunerea legii se face pe baza analizei informaţiilor şi a rezultatelor cercetării în domeniu.

TISPOL, organizaţie subvenţionată şi monitorizată de către Directoratul General pentru Transporturi şi Energie( DGVll) al Comisiei Europene are sediul central şi secretariatul la Londra şi , este formată din Consiliul şi Grupul Operaţional.

Consiliu TISPOL reprezintă nivelul decizional al organizaţiei fiind format din şefii poliţiilor rutiere naţionale din cadrul statelor membre, în timp ce Grupul Operaţional este format din poliţişti din sfera muncii de execuţie.

Poliţia Rutieră din România, prin Direcţia Poliţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române, a devenit membră cu drepturi depline a organizaţiei începând cu anul 2003.

TISPOL şi forţele de poliţie rutieră din Europa acţionează împreună pentru reducere costurilor societăţii cauzate de cei 43.000 de morţi şi 3,5 milioane de răniţi înregistraţi anual pe drumurile Uniunii Europene, Scopul lor atât la nivel naţional cât şi European îl constituie creşterea eficienţei acţiunilor de impunere a legii.

Biroul de presă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş