marți, 19 aprilie 2011

Patrula de reciclare Timişoara

Patrula de reciclare este un proiect pilot realizat de Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec in parteneriat cu Primaria Timisoara (initiatorul programului) si Inspectoratul Scolar Judetean Timis. Actiunile din cadrul proiectului se vor derula in 120 de unitati de invatamant pre-scolar si pre-universitar din Municipiul Timisoara, in perioada 20 aprilie – 10 iunie 2011.

Patrula de reciclare se va desfasura sub forma unui program educational de protectie a mediului, centrat pe colectarea si reciclarea DEEE (deseuri de echipamente electrice si electrocasnice), pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative propuse la nivelul intregului oras, respectiv colectarea a minim 10.000 kg DEEE.

Prin intermediul acestui program, organizatorii pun la dispozitie un sistem de colectare DEEE accesibil si urmaresc incurajarea obiceiului de colectare DEEE. In plus, programul are si o componenta educationala puternica, prin care ajuta elevii sa inteleaga unele dintre cauzele poluarii mediului si sa constientizeze faptul ca reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi. Mai mult, copiii pot deveni ambasadori ai unui mesaj ecologic si modele pentru cei din jur. Chiar daca au varste fragede, ei pot comunica in mediul familial informatii aflate la scoala si au puterea de a isi “educa” parintii in sensul unei atitudini ecologice responsabile.

Ca si sistem de gestionare a colectarii DEEE, in toate unitatile de invatamant implicate vor fi instalate kit-uri de colectare DEEE (aparate de mici dimensiuni, becuri, neoane si baterii) puse la dispozitie de Asociatia RoRec. Pe tot parcursul proiectului, o echipa RoRec va sta la dispozitia profesorilor coordonatori pentru informatii, preluarea containerelor pline sau suplimentarea materialelor informative.

Proiectul pilot va fi implementat gradual, la nivel national, din anul scolar 2011-2012.


Patrula de reciclare va cuprinde urmatoarele etape:

Perioada 18-22 aprilie

Instalarea kiturilor de colectare in fiecare institutie.
Prezentarea proiectului catre profesorii coordonatori din fiecare institutie.
Perioada 26 aprilie – 31 mai

In toate institutiile incluse in etapa pilot, programul va incepe printr-o prezentare a proiectului catre copiii din clasele/grupele vizate de catre profesorii coordonatori. Elevii interesati vor fi invitati sa se inscrie in Patrula de reciclare si vor primi brosura programului, adaptata fiecarei grupe de varsta (gradinita, scoala, liceu).
Se vor desfasura activitati constante de colectare DEEE, baterii si acumulatori portabili, lampi si becuri, la punctul de colectare amenajat in fiecare unitate scolara.
Pentru a stimula creativitatea copiilor si a ii indemna sa aplice cunostintele dobandite prin acest proiect, vom invita fiecare institutie sa contribuie la program cu una/mai multe activitati proprii, care sa aiba ca scop final fie informarea, fie colectarea DEEE (echipamente mici, baterii si acumulatori portabili, lampi si neoane).
Profesorii coordonatori vor primi un formular de prezentare pe care il vor putea folosi pentru anuntarea acestor activitati si a rezultatelor obtinute. Activitatile pot fi raportate pe parcursul derularii proiectului (recomandat) sau la inchiderea acestuia, in data de 31 mai, pana la ora 18,00. Toate aceste activitati raportate vor alcatui, la finalul perioadei proiectului pilot, portofoliul fiecarei institutii inscrise in Patrula de reciclare.
Portofoliile vor fi analizate, in perioada 1-3 iunie 2011, de catre un comitet alcatuit din cate un reprezentant al Asociatiei RoRec, Inspectoratului Scolar Judetean si al Primariei Timisoara.
Perioada 4-10 iunie - Ceremonia de inchidere a proiectului pilot

Anuntarea rezultatelor proiectului, decernarea diplomelor, premiilor speciale vor avea loc in cadrul unei festivitati dedicate.
Comitetul de organizare va acorda o serie de premii speciale:
1. Premiul pentru cea mai creativa institutie – ineditul activitatii/activitatilor realizate
2. Premiul pentru cea mai activa institutie – cel mai mare numar de activitati realizate
3. Premiul pentru institutia cu cei mai multi membri activi
4-6. Trei premii speciale ale Comitetului de organizare
7-9. Trei mentiuni speciale ale Comitetului de organizare