luni, 18 aprilie 2011

Filarmonica Banatul / Joi, 21 aprilie 2011, ora 19, Concert de Paşte

Concertul vocal-simfonic dedicat Sfintelor Paşti va avea loc în Joia Mare, 21 aprilie. Orchestra şi corul Filarmonicii „Banatul” vor interpreta, sub conducerea maestrului Gheorghe Costin, Concertul pentru pian şi orchestră nr.2, în do minor, op.18 de Sergei Rahmaninov şi Requiem op.48, pentru solişti, cor şi orchestră de Gabriel Fauré.
Cea mai îndrăgită lucrare a lui Rahmaninov este fără îndoială acest concert pentru pian, in do minor. Ca şi alte mari creaţii umane, el s-a născut din suferinţă. De ce a fost dedicat doctorului Nikolai Dahl, specialist în neuropsihiatrie? După eşecul de la premiera Simfoniei I, când a fost desfiinţat de critici, Rahmaninov se gândea să renunţe la compoziţie şi să se rezume la cariera de pianist solist. A intrat într-o depresie adâncă înecându-şi deziluziile în alcool. Salvarea a venit de la doctorul Dahl, care era şi muzician amator, unde Rahmaninov a fost încurajat să meargă de către familie. Între ianuarie şi aprilie 1900, a frecventat regulat şedinţele de tratament. Nu ştim dacă momentele de hipnoză, sau încurajările şi îmbărbătările acestui doctor specialist, iubitor de muzică, sau toate la un loc, l-au convins pe Rahmaninov că destinul lui este hărăzit compoziţiei. Povestirile spun că Dahl l-ar fi îndemnat să scrie un concert pentru pian, ceea ce a şi făcut. Succesul de la premiera integrală, din 27 octombrie 1901, a fost extraordinar. Era un dublu succes, compozitorul fiind şi solistul concertului. Când Dr. Dahl, fericit, l-a felicitat pentru concert, Rahmaninov i-a răspuns „acest concert este opera dumneavoastră”.

Joi îl vom asculta în interpretarea pianistului Mihai Ungureanu.

Requiemul pentru solişti, cor şi orchestră op. 48, de Gabriel Fauré, este cea mai cunoscută lucrare a maestrului francez. Motivele pentru care ar fi scris această lucrare sunt neclare. Unii muzicologi declară că ar fi compus Requiemul după moartea destul de apropiată a celor doi părinţi ai săi, alţii spun că el însuşi ar fi declarat că a scris lucrarea doar pentru plăcerea de a compune. Între 1887 şi 1900, Fauré a modificat lucrarea de mai multe ori, adăugându-i mereu părţi noi. Ultima versiune a fost refăcută şi orchestrată pentru un ansamblu mare, premiera având loc la 6 aprilie, 1900, sub conducerea lui Eugéne Ysaÿe. Versiunea pe care o vom asculta joi, 21 aprilie, în sala Capitol, are 7 părţi şi durează aproximativ 35 de minute. De la un capăt la altul Requiemul este străbătut de simţăminte umane şi încredere în odihna eternă. Nici o clipă nu întâlnim frica de moarte, ci o senină dorinţă de eliberare şi pace. Această minunată pagină muzicală a fost interpretată şi în 1924, ca ultim omagiu, la moartea creatorului ei.

În concertul Filarmonicii „Banatul” îşi vor da concursul soprana Alina Todea, baritonul Cristian Ardelean, orchestra simfonică şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.



Mircea Tătaru