duminică, 17 aprilie 2011

Congresul naţional de istorie a presei, a IV-a ediţie


Ieri s-au finalizat lucrările Congresului naţional de istorie a presei, a IV-a ediţie, cu participare internaţională, găzduit de Universitatea Ovidius din Constanţa.
La congres a fost conferit pentru prima oară Premiul naţional pentru jurnalism “Nicolae Sever Cărpinişan”, de către Asociaţia Română de Istorie a Presei, la 111 ani de la naşterea jurnalistului, în prezenţa fiicei, prof. dr. Letiţia Oprean. Juriul a decis ca dl. Marian Moşneagu, jurnalist, doctor în ştiinţe militare, să primească acest premiu.
La adunarea generală a ARIP au avut loc alegeri, în urma cărora preşedinţia Asociaţiei a fost atribuită dlui. Ilie Rad, prof. dr., Cluj Napoca. Vicepreşedinte pentru Filiala Transilvania a fost ales prof. dr. Ion Zainea, Oradea; vicepresedinte pentru Filiala Muntenia a fost ales Radu Bâlbâie, conferenţiar; vicepreşedinte pentru Filiala Dobrogea a fost realeasă Aurelia Lăpuşan, conferenţiar, Universitatea Ovidius din Constanţa; vicepreşedinte pentru Filiala Moldova a fost ales Vasile Ilincan, conferenţiar, Suceava; vicepreşedinte pentru Filiala Oltenia a fost realeasă Gabriela Rusu-Păsărin, conferenţiar; pentru Filiala Basarabia a fost realeasă Silvia Grossu, conferenţiar, Chişinău. Pentru problemele de metodologie a cercetării a fost ales, ca prim vicepresedinte Marian Petcu, conferentiar, Universitatea din Bucureşti.
Adunarea generală a decis ca a V-a ediţie a Congresului naţional de istorie a presei să fie găzduită de Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău, în aprilie 2012.
Cu ocazia congresului au fost lansate mai multe lucrări de specialitate, printre care “Documentarea în jurnalism”, coord. Ilie Rad; “Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea Ovidius din Constanţa”, de Aurelia Lăpuşan şi Victor Ciupină; “Limbajul imaginii filmate”, de Ion Bucheru şi Marina Roman, “Istoriografia română şi cenzura comunistă”, de Ion Zainea şi altele.
A fost lansat şi noul număr al Revistei române de istorie a presei, nr. 9 / 2011. După editorialul semnat de Aurelia Lăpuşan, intitulat Reconstrucţia tradiţiei, urmează studii de istorie a presei, semnate de Cseke Péter, Maria Danilov, Mircea Popa, Marian Petcu, Rodica Pascu, Viorel Frîncu, Sorin Preda, Györffy Gábor, Georgiana Popescu, Antonio Momoc şi ArturLakatos. Un demers inedit în presa românească este ancheta (prima parte) “Un nume adunat pe-o carte”, dedicată întrebării dacă volumele coordonate (editate) de un autor sunt sau nu un mod de impostură intelectuală. Răspund în acest număr: Liviu Antonesei, Marta Petreu, Mihai Coman, Ştefan Borbély, Anamaria Beligan (Australia) şi Paul Schveiger (Israel).

Marian Petcu, Universitatea din Bucureşti / ARIP


Tel.0721 908 566