marți, 19 aprilie 2011

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA




Primăria Municipiului Timişoara este preocupată permanent de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi. Astfel, în fiecare an se alocă sumele necesare pentru plantarea de material dendro - floricol şi amenajarea spaţiilor verzi, întreţinerea şi repararea locurilor de joacă, a mobilierului urban, şi a fântânilor ornamentale din parcuri şi scuaruri.
Cu tristeţe se constată şi acum că eforturile primăriei de a menţine oraşul la standarde europene sunt tot mai greu de îndeplinit, din cauza unor persoane care într-un timp extrem de scurt reuşesc să distrugă ceea ce s-a realizat. Într-o perioadă scurtă de timp, au avut loc mai multe evenimente neplăcute cum ar fi vandalizarea locurilor de joacă, distrugerea plantelor şi a tutorilor care ancorează arborii, furturi de material dendrologic, deteriorarea şi distrugerea de mobilier urban (coşuri de gunoi, bănci, pergole), agresarea spaţiilor verzi prin călcarea acestora cu maşini, amplasarea de depozite de materiale şi construcţii improvizate.
Astfel în perioada 07 – 18 aprilie 2011 s-au constatat sustrageri masive de lalele şi pansele (sute de bucăţi) din Piaţa Victoriei şi din faţa Cinematografului Capitol. De asemenea au avut loc numeroase acte de vandalism în spaţiile verzi şi locurile de joacă din Timişoara: de la fântâna arteziană din Parcul Coronini ( Poporului) s-a sustras cablul electric, de la statuia „ Fata cu struguri” din Piaţa Mirceşti a fost secţionat şi sustras un braţ al statuii, din Parcul Elevilor (Adolescenţilor) au dispărut tăbliţele indicatoare, de la bustul Colonelului Virgil Economu amplasat pe podul de lângă Parcul Uzinei a dispărut placa comemorativă de pe soclu, la locul de joacă situat pe str. Ac. Remus Răduleţ a fost incendiată o căsuţă, la locul de joacă situat pe str. Martir Radu C-tin a fost distrusă o masă de tenis, la locul de joacă situat pe Intr. Mierlei a fost distrusă o masă de tenis, la locul de joacă situat în curtea Grădiniţei PP nr. 27 de pe str. Brânduşei nr.15 a fost incendiată o căsuţă, la locul de joacă situat Parcul Elevilor (Adolescenţilor ) a dispărut o nacelă de la un leagăn, iar statuia lui I.C. Brătianu din Parcul Cetăţii (Civic) a fost vopsită în diferite culori etc.
Solicităm cetăţenilor Timişoarei să ia atitudine civică împotriva celor „certaţi” cu legea şi să colaboreze cu instituţiile abilitate în vederea depistării persoanelor care distrug zonele verzi, materialul dendro – floricol, locurile de joacă, mobilierul urban din Municipiul Timişoara.
Menţionăm că distrugerea şi sustragerea materialului dendro - floricol din spaţiile verzi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2000 lei RON şi 2500 lei RON conform HCL nr. 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe raza Municipiului Timişoara, art. 22, litera a modificată şi completată cu HCL nr. 206/2009.


VICEPRIMAR,
ADRIAN ORZA