miercuri, 20 aprilie 2011

"Menajeria de sticlă", după Tennessee Williams


Teatrul Studenţesc Thespis
C.C.S. Timişoara
Bv. Regele Carol 9
Sala Studio 202

Joi, 21.04.2011
Ora 20.00
"Menajeria de sticlă"
după Tennessee Williams

Regia: Marius Lupoian
Distribuţia: Lavinia Pavel, Bianca Paşca, Flavius Maruşca, Ştefan Berciu

Una dintre cele mai jucate piese ale celebrului dramaturg american Tennessee Williams (1911 – 1983), laureat al Premiului Pulitzer pentru "Un tramvai numit dorinţă" şi "Pisica pe acoperişul fierbinte", se reia pe scena Thespis, în regia unui absolvent de Actorie şi masterand la regie, o parte din roluri fiind realizate de studenţi de la secţia Actorie din Timişoara.

"Menajeria de sticlă" prezintă istoria unei familii marcate de plecarea tatălui şi dominată de ambiţiile unei mame autoritare care trăieşte într-o lume a amintirilor şi propriilor fantezii. Fiul său, Tom, încearcă să evadeze din acest univers apăsător, în vreme ce Laura, fiica infirmă şi sensibilă, îşi găseşte refugiul printre miniaturile de sticlă ce alcătuiesc mica ei menajerie. Viaţa lor se va schimba brusc după intrarea în scenă a lui Jim, vizitatorul care tulbură universul fragil al menajeriei de sticlă.
O poveste despre complexe, vise, neîmpliniri şi probleme de zi cu zi.

"Menajeria de sticlă este o atitudine, nu un spectacol, este o atitudine care îndeamnă atât pe spectatori, pe actori, cât şi pe mine ca regizor, la ceva ce aş numi simplu: Viaţa. O atitudine pozitivă, dar nu naivă, ci adevărată şi încrezătoare vizavi de oricare dintre noi. Acestea sunt lucrurile pe care le urmăresc prin acest spectacol, acestea sunt lucrurile pe care măcar o parte din cei implicaţi (actori, spectatori - fac parte din spectacol) aş vrea să le simtă. Să le simtă în primul rând şi, dacă reuşesc să îi provoc să şi înţeleagă câte ceva din această viaţă care este şi a lor, nu numai a personajelor, e perfect. Ca orice lucru care este viu, conţine tot. Puţine sunt persoanele care nu se regăsesc în povestea fragilă a menajeriei/inimii şi în fiecare provoacă altceva. Urmăresc să provoc partea plină din fiecare, să se ridice şi să se veselească." – Marius Lupoian, regizor.

Adrian Korek,
Coordonator Thespis
www.thespis.ro