vineri, 15 aprilie 2011

Ziua Naţională a Transplantului: 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România

Vineri, de Ziua Naţională a Transplantului, s-au aniversat 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant din România, a marcat acest moment, accentuând asupra faptului că pacienţii cu boli terminale de ficat au constituit un segment important şi de aici necesitatea de a-i salva şi de a introduce şi în România transplantul de ficat ca metodă terapeutică.
Prof. dr. Irinel Popescu a spus că prima operaţie de transplant de ficat în România s-a făcut pe 21 iunie 1997 fără succes însă, următoarele trei transplanturi fiind şi ele tot fără succes.
Acesta a evidenţiat importanţa colaborării cu medicii specialişti din Italia, cu prof. dr. Domenico Forti, care a fost alături la realizarea primului transplant cu succes din România, la 15 aprilie 2000.
"De la început am înţeles importanţa donatorilor de organe. A fost destul de greu ca să convingem populaţia pentru donare de organe. Nici acum numărul de donatori aflaţi în moarte cerebrală nu este suficient, dar a fost realizat un număr important de transplanturi", a evidenţiat prof. dr. Irinel Popescu.
Acesta a adăugat că pornind tocmai de la acestă insuficienţă de organe s-au dezvoltat şi alte tehnici, cum ar fi recoltarea unui fragment de ficat de la un părinte pentru copil sau rudă apropiată. Prima operaţie de acest tip a fost realizată cu sprijinul prof. dr.Christoph Broelsch din Germania.
De la transplantul adult-copil s-a ajuns la transplantul adult-adult. În prezent, s-a ajuns la aproximativ 270 de operaţii de transplant cu o supravieţuire imediată de aproximativ 90% şi globală de aproximativ 70-75%, a apreciat prof. dr. Popescu.
El a mai menţionat că în jurul de 200 de bolnavi sunt în viaţă dintre cei transplantaţi. Anul trecut s-au efectuat 51 de transplanturi de ficat, dintre care 42 cu organe de la donatori în moarte cerebrală şi nouă de la donatori în viaţă. Ultimul transplant de ficat realizat anul acesta a fost efectuat la o fetiţă de un an căreia i-a donat un fragment de ficat tatăl său.
Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că încă mai sunt foarte multe persoane care aşteaptă un transplant şi ar trebui ca autorităţile să susţină mai mult acest tip de intervenţie, la fel şi secţiile de terapie intensivă din marile spitale, pentru că aici sunt potenţialii donatori.