joi, 10 noiembrie 2011

Timisoara / Adrian Orza: Noi, în Timişoara, mergem singuri în alegeri

Adrian Orza, Conferinţa de presă PNŢCD Timiş: „Eu o să vorbesc azi de câteva iniţiative pe care o să le punem în practică în administraţie. Zilele trecute am fost să vedem cum decurg lucrările la Piaţa Badea Cârţan. Ele se vor termina în 15 noiembrie, aşa cum era planificat, dar am decis ca deschiderea oficială să o facem în 15 decembrie, pentru ca în perioada dintre cele două date cei de la Pieţe SA să îşi atragă acolo producători, comercianţi, astfel încât în 15 decembrie lucrurile să fie pornite. Mesele sunt noi, sunt şi locuri în plus, precum şi locuri de parcare în plus, astfel că acum comercianţii nu vor mai putea să îşi parcheze acolo mereu maşinile. Sunt spaţii comerciale noi care apar atât pe aliniamentul dinspre linia de tramvai, care vor fi ocupate de cei cu flori, cât şi pe cealaltă parte, unde vor fi activităţi comerciale. Spaţiile vor fi scoase la licitaţie. Eu i-am cerut domnului director de la Pieţe să le scoată pe segmente de activităţi, ca în zonele de flori, de exemplu, să fie numai flori, să nu avem acel aspect de buticuri cu de toate. Din punctul meu de vedere, o piaţă nu trebuie să fie o dublare a unui complex comercial, ci trebuie să aibă produse naturale, sănătoase. O variantă este să încercăm în Piaţa Traian, având în vedere specificul zonei, să facem o piaţă permanentă cu meşteşugari. O să vedem în ce măsură mai găsim meşteşugari şi putem să permanentizăm o asemenea activitate acolo. Am şi discutat acest aspect şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, iar acest lucru trebuie făcut cu grijă, să fie promovată tradiţia românească. Trebuie să fim mândri de tradiţiile noastre, nu să le manelizăm. Chestiunile autentice merită sprijinite.
Ca şi coordonator al Direcţiei de Mediu, am cerut domnului Ciupa ca acum, pe final de an, pentru a putea intra în pâine în anul următor cu reglementările despre care vă voi vorbi, să organizăm o dezbatere serioasă în Timişoara, pe tema managementului populaţiei canine, la care să participe, în afară de cetăţeni, organisme care au legătură cu acest subiect. E foarte important să cerem părerea medicilor veterinari, a asociaţiilor care sprijină câinii fără stăpân şi, în urma acestor dezbateri, pe deciziile pe care le va lua Parlamentul legat de libertatea autorităţilor locale de a veni cu soluţii, să vedem ce e de făcut. Acum, legislaţia e foarte permisivă. Îţi spune să îi cazezi şi nu poţi să îi eutanasiezi decât dacă Direcţia Sanitară spune că e bolnav sau periculos. Ca să dovedeşti că un câine e periculos, e o procedură foarte complicată. Şi evident că, dacă nu există o legislaţie bine pusă la punct, nu vom rezolva problema. Dacă noi vom putea decide, trebuie să fim siguri că, dacă vom avea un regulament, aplicându-l cu stricteţe vom avea rezultate palpabile. Am început să sterilizăm câinii de pe stradă, dar nu e suficient. În lume există multe variante care se aplică pentru a rezolva această problemă. În SUA, de exemplu, se ia câinele de pe stradă, se duce la adăpost şi dacă nu vine nimeni să îl revendice sau să îl adopte, după şapte zile îl eutanasiază. Eu nu spun că e bine aşa. Spun doar că trebuie să găsim o soluţie, pe care să o aplicăm. Eu am discutat cu medici veterinari, persoane de la asociaţii chinologice, care au avut idei foarte bune. Dar nimeni nu le-a cerut părerea până acum, căci legea e de aşa natură încât părerea lor nu contează.
Trebuie discutat. Orice se poate modifica, îmbunătăţi. Nu cum se întâmplă cu Telpark-ul, căci de fiecare dată când vrem să îl îmbunătăţim, iese scandal şi se retrage de pe ordinea de zi a CLT. Dacă nu ne asumăm lucruri pe care le putem îmbunătăţi, nu vom ajunge la o soluţie. Una dintre îmbunătăţire pe care am vrut să le aducem Telkpark a fost să limităm accesul la parcare al comericanţilor din pieţe, care îşi transformau maşinile în depozite şi le ţineau acolo. S-a refuzat discuţia, pentru că unii vor ca sistemul să rămână aşa, nu să fie îmbunătăţit. Cu cât sunt mai mulţi care susţin normalitatea, cu atât mai repede se vor produce schimbări care să ne ajute să trăim mai facil.”
Adrian Orza: „Nu am vrut să vorbesc despre acest subiect, dar voi vorbi, mai ales că am văzut că apar tot felul de lucruri în presă. Faptul că dl Ciuhandu e disputat sau curtat şi de unii şi de alţii e, până la urmă, o chestie de mândrie, de onoare. Dar îi asigurăm pe toţi cei care fac scenarii că nu le-au nimerit încă. Noi, în Timişoara, mergem singuri în alegeri, ca să lămurim odată chestiunea aceasta. Primarul în funcţie e la primărie şi lucrează. Ceilalţi trebuie să îşi anunţe candidaturile.”