joi, 29 septembrie 2011

Caraş-Severin / Două infracţiuni într-o zi

Poliţiştii au constatat două infracţiuni la regimul circulaţie în urma controalelor efectuate în cursul zilei de 28.09.2011.
Un bărbat în vârstă de 30 de ani, a fost oprit pentru control, de către lucrători din cadru Secţiei Poliţie Rurală Bocşa, pe raza localităţii Gherteniş în timp ce conducea un tractor.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere, motiv pentru care s-a întocmit un dosar de cercetare penală.
Câteva ore mai târziu poliţiştii au intervenit la un accident rutier produs pe strada Libertăţii din municipiul Reşiţa şi soldat cu avarierea unui autoturism.
Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat că T.CONSTANTIN, în vârstă de 25 de ani, a pierdut controlul autovehiculul pe care îl conducea şi a intrat în coliziune cu un arbore aflat în afara părţii carosabile.
La testarea cu aparatul alcooltest a conducătorului auto a rezultat o concentraţie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat fiind condus la Spitalul Judeţean Reşiţa unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

RECOMANDĂRILE POLIŢIŞTILOR RUTIERI

Având în vedere faptul că, potrivit prognozei meteo, în scurt timp condiţiile atmosferice actuale vor fi înlocuite de cele specifice sezonului de toamnă, caracterizate de scăderea regimului termic, apariţia şi generalizarea precipitaţiilor şi a fenomenului de ceaţă, la care se adaugă dificultăţile generate de micşorarea zilei, trebuie reamintit conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, cu viteza adaptată continuu tuturor particularităţilor meteo, de drum şi trafic, ştiut fiind faptul că trecerea de la aderenţa specifică unui carosabil uscat la cea umedă a creat întotdeauna probleme celor care sunt tentaţi să apese mai mult decât este cazul pedala de acceleraţie.
De asemenea, recomandăm conducătorilor de autovehicule să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, precum şi principiile conduitei preventive, urmărind:
să nu conducă autovehicule pe drumurile publice după ce, în prealabil, au consumat băuturi alcoolice;
informarea, înaintea plecării în călătorie, asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată;
asigurarea funcţionării corespunzătoare a sistemelor de iluminare semnalizare, cât şi a celui de climatizare/dezaburire;
utilizarea corectă a luminilor de întâlnire, chiar şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţiile prezenţei acestui fenomen;
adaptarea permanent a vitezei de deplasare la condiţiile de drum umed (acoperit cu apă sau mâzgă);
păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă, mai ales atunci când deplasarea se face pe un drum acoperit cu apă sau mâzgă;
utilizarea, de către toţi ocupanţii autovehiculelor a centurilor de siguranţă;
evitarea, pe cât este posibil, a manevrelor de depăşire care nu sunt absolute necesare.
Acestea nu scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă pot pune în pericol siguranţa traficului rutier;
evitarea acţionării bruşte a sistemului de direcţie şi a mecanismului de frânare al autovehiculului;
Totodată, este necesar să fie reamintită pietonilor necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor privind deplasarea pe drumul public, prin evitarea, pe cât posibil, a folosirii părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Asigurarea temeinică înaintea traversării drumurilor şi efectuării acestei manevre numai după ce există certitudinea că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.
Avertizarea conducătorilor de vehicule pe două roţi (biciclişti, mopedişti şi motociclişti) asupra riscului pe care îl presupune deplasarea în condiţii de toamnă, dată fiind vulnerabilitatea lor sporită în contextul unei vizibilităţi scăzute şi a unui carosabil alunecos. În acest sens, vă recomandăm să evitaţi deplasările în asemenea condiţii, iar atunci când acestea sunt totuşi necesare, trebuie luate măsuri privind asigurarea funcţionării sistemelor de iluminat/semnalizare şi portul vestei reflectorizante de către conducătorii acestor vehicule.
De asemenea, întrucât campania agricolă de toamnă nu s-a încheiat încă în toate regiunile ţării, vă recomandăm să circulaţi cu prudenţă având în vedere transporturile specifice în care sunt folosite numeroase atelaje.