vineri, 30 septembrie 2011

Timiş / Horia Cristian: Guvernul „găseşte” explicaţii oriunde, dar nu în politica proprie

Plecarea Nokia din Romania, in loc sa fie un semnal de alarma serios pentru Guvernul Romaniei este doar un prilej de autolinistire: „ o sa vina altii”. Nokia, alaturi de Colgate (2008 10 mil euro) sau Coca-Cola (2009 – Chisinau) vor fi doar „avangarda” declinului investitiilor straine directe. In sectorul farmaceutic supra taxa de 30% impusa prin „clawback” va duce la plecarea din Romania a companiilor farmaceutice.
In afara de faptul ca investitiile straine directe in sectorul secundar au scazut de la 3,9 mld euro in 2008 la 0,90 mld euro in 2009 cu tendinta de scadere si mai accentuata in 2010, chiar si producatorii aflati in Romania pleaca.
Guvernul „gaseste” explicatii oriunde dar nu in politica proprie.
In afara de situatia deja cunoscuta de la ITM Timis, situatii care se incadreaza in acelasi „model” sunt inregistrate in Arad si Bihor.
In Arad inspectorii ITM considera, abuziv, ca munca prestata sambata (N.B. oamenii vin benevol la lucru, sa castige bani in plus) trebuie recompensata cu zile libere + salariu dublu, fara a tine cont de numarul de ore lucrate ceea ce constituie o interpretare originala a codului muncii. Nu trebuie sa uitam ca in sectorul bugetar este interzisa plata orelor suplimentare, desi codul muncii este acelasi pentru toata lumea. Poate nu intamplator, inspectorii ITM Timis nu sunt nici ei straini de asemenea interpretari, dar numai in cazuri ”selectionate”.
In Bihor, ITM considera ca munca de noapte trebuie platita cu un spor de 25% din salariul de baza, indiferent de numarul de ore lucrate, adica daca lucrezi o ora noaptea, angajatorul trebuie sa plateasca 1,25 salarii nete! Si aici nu vorbim de opinia unui inspector izolat, ci de opinia directorului ITM Bihor!
Toate aceste abuzuri afecteaza, in judetele Timis, Arad, Bihor, angajatorii a peste 100 000 muncitori.
In opinia mea nu poate fi una din doua: ori sunt atat de prosti, ori este o politica mafiota, organizata, de extorcare de bani.
Toate aceste masuri nu fac decat sa descurajeze investitorii sa isi continue activitatea in Romania.
Pe de alta parte Guvernul arata un dezinteres major fata de pregatirea fortei de munca in industrie. Din datele postate pe site-ul ANOFM, rezulta ca in data de 28 septembrie 2011 in Romania erau vacante un numar de 12 652 locuri de munca la nivel national, din care 2443 in industria confectiilor.
Concomitent ANOFM organizeaza cursuri de calificare in orice profesie posibila, alta decat in industria textila. Locuri la cursuri de calificare in industria textila sunt doar 51!
Mie mi se pare incredibil, dumneavoastra cum vi se pare? In schimb sunt 228 locuri pentru inspectori resurse umane, 104 comunicare in limba engleza, sau 78 locuri pentru design pagini web.
Va rog sa priviti situatia Romaniei cu ochii unui investitor strain, care vrea sa deschida o fabrica in Romania, si afla de la cei care sunt deja aici, de la ambasade despre cele de mai sus. Si aude despre coruptie, despre „ineficienta” justitiei, despre reducerile de politisti, despre lipsa retelelor de transport, si de costul crescut al fortei de munca (taxe si impozite). Si, in plus, mai aude si de proiectul de lege privind absolventii de liceu fara bacalaureat! Este Romania o destinatie atractiva?
(Ca sa punem lucrurile in perspectiva corecta, Nokia lucra in „lohn”, asa cum o fac toate companiile care lucreaza in automotive. In schimb multe companii care lucreaza in industria confectiilor fac productie directa, cumpara materiile prime, le prelucreaza si exporta produse finite. Salariile sunt de cele mai multe ori mai mari decat in industria automotive si mai mari decat salariul mediu al medicilor in Romania).
28 septembrie 2011
Deputat PNL,
Horia Cristian