joi, 22 septembrie 2011

Timişoara / Războiul artelor continuă

Liceul de Arta din Timisoara si-a inceput activitatea in sediul din B-d. Eminescu nr. 2, in urma faptului ca desi sediul din B-d. Rebreanu nr. 35 a fost cosmetizat prin lucrari efectuate de PMT, spatiul este in continuare neadecvat si insuficient. Desi aceasta problema este stiuta de toate partile de mai bine de jumatate de an, dezbatuta in dezbatere publica, prezentata prin interpelari in CL, situatia este neschimbata, doar sediul propus de autoritati, cosmetizat.
1 - Necesarul de sali pentru a se putea tine activitatea educationala este de 35 sali fara a se lua in calcul ciclul primar si dependintele necesare, iar in cladirea de pe Bd-ul Rebreanu exista doar 19 sali disponibile si care pot fi folosite pentru invatamint. Pentru restul de 16 (sau 19 sali lipsa, daca luam in calcul si inavatamintul primar) atit ISJT cit si PMT sau CL pina in clipa de fata nu au oferit nici o solutie. Dorim sa stim unde vor invata copii nostrii care nu incap in salile existente, pe hol, pe casa scarilor, in curte? e vorba de 16 sali lipsa, atit clase cit si ateliere! Va mentionam ca orele de arta nu pot fi sustinute in doua schimburi datorita faptului ca studiul dupa natura ( natura statica, figura umana, culoare) se face cu lumina naturala.
(Spre exemplu Liceul de Arta din Cluj beneficiaza de 18 sali de clasa, 20 ateliere de arta, 4 laboratoare, sala de expozitie, biblioteca de arta cu 20000 de volume, sala de sport si teren de sport, toate pentru 400 de elevi)
2 - Cladirea din Bd-ul Rebreanu fiind proiectata ca scoala generala pentru ciclul primar si gimnazial nu respecta conditiile si normele pentru ciclul liceal de invatamint, conditiile sanitare, de cubaj de aer necesar, de lumina, de evecuare in caz de incendiu, etc. Astfel Liceul nu isi poate permite sa nu respecte normele si legislatia in vigoare. ( atasat aveti un memoriu si analiza pe tema legislativa )
3 - Cu toate acestea ISJTM si PMT sustin prin adresele lor scrise catre liceu ca sint asigurate conditii corespunzatoare, cerand imperios mutarea (?!?). Nu stim pe ce baza legala sustin acest lucru, si cu ce expertiza, fiind vorba de invatamint de arta ce are niste necesitati specifice.
4 - PMT va incepe un nou set de lucrari pentru repararea acoperisului si pentru montarea sistemului termoizolant inca in acest an - acest lucru inseamna montarea de schele pe fatadele cladirii in timpul anului scolar. Acest lucru va induce un risc foarte ridicat de accidentari a copiilor in timpul pauzelor. Liceul de Arte nu poate sa-si asume acest risc, si nu doreste sa raspunda pentru posibilele accidentari doar pentru ca ISJTM si PMT nu doresc sa-l ia in calcul.
Lucrarile de reparatii pe care Primaria Timisoara le-a realizat la acest sediu pina acum au fost doar de igenizare si mici reparatii. Nu s-a realizat nici o modificare a spatiului pentru a-l face corespunzator, macar partea existenta pentru invatamintul de arta vocational.
5 - Tinind cont ca Liceul nu este dat afara din sediul actual de pe BD Eminescu 2 de catre propietar, si de faptul ca pentru acest an scolar proprietarul ofera sediul sau gratuit liceului, iar acesta isi desfasoara activitatea in conditii decente, nu vedem de ce trebuie sa fim fortati sa ne mutam acum, cit timp sediul propus nu ofera conditii nici macar similare, sau mai mult, ne pune in imposibilitatea functionarii.
6 - Intr-o incercare de schitare de functionare a liceului in spatiul disponibil din bd-ul Rebreanu, o solutie provizorie presupune impartirea cu paravane in 2 a celor 4 sali de laborator si impartirea in 3 ateliere a salii de sport pentru a se sustine orele de specialitate, ceea ce incumba si mobilier specific ce nu poate fi mutat de la o ora la alta. Daca corespunzator inseamna acest lucru, atunci incalcarea normelor si a legislatiei devine si mai grava.
Suntem constienti de razboiul mediatic la care sintem supusi, dar interesele copiilor nostrii primeaza, existenta in viitor a acestui liceu in oferta educationala din Timisoara este mai importanta pentru noi decit interesele de moment ale autoritatilor locale.
Desi s-a depus o plingere catre CL prin intermediul sindicatului Spiru Haret legata de oportunitatea hotaririi 255, pina acum nu s-a primit nici un raspuns. Asteptam sa vedem punctul lor de vedere si in functie de acesta vom stabili ce putem face in continuare.