luni, 19 septembrie 2011

Caraş-Severin / 563 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri pe raza judeţului în săptămâna 12-18.09.2011

Potrivit calendarului de activităţi al Organizaţiilor Poliţiilor Rutiere Europene (TISPOL), la care România este parte, în perioada 12 - 18 septembrie a.c., pe raza judeţului Caraş-Severin, s-a desfăşurat o campanie preventivă care a vizat reducerea victimizării din accidentele rutiere prin nepurtarea centurii de siguranţă.
Poliţiştii Serviciului Rutier au acţionat cu predilecţie pe sectoarele de drum unde s-a înregistrat un trafic intens al autovehiculelor atât pe raza municipiilor şi oraşelor, cât şi pe drumurile naţionale.
În principal s-a urmărit conştientizarea conducătorilor auto şi a pasagerilor de importanţa purtării centurii de siguranţă.
În urma acestor acţiuni au fost aplicate 200 de sancţiuni contravenţionale, din care 184 au fost aplicate conducătorilor auto care nu au purtat centura de siguranţă, 12 ocupanţilor locurilor din faţă şi alte patru pasagerilor de pe locurile din spate ale autovehiculelor oprite în trafic.
În perioada 16 - 19.09.2011 poliţiştii rutieri au fost prezenţi şi pe drumurile naţionale pentru a desfăşura acţiuni ce au vizat combaterea încălcării normelor rutiere ce reglementează viteza de deplasare a autovehiculelor.
Poliţiştii prezenţi pe drumurile naţionale au acţionat cu 13 aparate radar şi au aplicat un număr de 363 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice.
Din totalul sancţiunilor aplicate, 224 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, atât pe raza localităţilor, cât şi în afara acestora.
Depăşirile neregulamentare, conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, folosirea telefonului mobil în trafic sau orice altă neregulă constată de poliţişti în trafic nu a rămas nesancţionată de poliţiştii, fiind aplicate 125 de sancţiuni contravenţionale.
Din numărul total al conducătorilor auto opriţi în trafic, nouă au rămas fără permisul de conducere, şase pentru efectuarea de depăşiri neregulamentare, iar alte trei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
Pe lângă procesele - verbale întocmite, poliţiştii au constatat şi şase infracţiuni la regimul circulaţiei, din care trei pentru conducere pe drumurile publice a unor autovehicule de către persoane având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Scopul acestor acţiuni îl reprezentă impunerea unui climat de disciplină în rândul conducătorilor de autovehicule în ceea ce priveşte respectarea vitezei legale de deplasare, iar reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora pe fondul nerespectării limitelor legale de viteză sau a consumului de alcool reprezintă obiectivul principal al poliţiştilor angrenaţi în acţiuni.