marți, 13 septembrie 2011

Timiş / Campanii antidrog la început de an şcolar

La fiecare nou început de an şcolar, fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem elevi, părinţi, bunici sau profesori sperăm ca acesta să fie mai bun decât precedenţii. Începutul unui nou an şcolar, dincolo de momentul festiv şi al bucuriei, ne reaminteşte că a sosit momentul să urcăm încă o treapta spre maturitate, spre cunoastere. Învăţătura este mijlocul prin care putem atinge cunoaşterea şi pentru a realiza acest lucru trebuie depuse eforturi deopotriva de elevi şi profesori, dar cu sprijinul părinţilor şi a întregii comunităţi.
Copiii noştri evoluează într-o societate diferită de cea în care ne-am format noi. Ei vor trebui să facă faţă unor noi provocări, unor noi deschideri. De aceea, este important ca ei să fie pregătiţi. Pentru ca acest viitor să fie aşa cum ni-l dorim cu toţii trebuie să-i pregătim din timp, cu luciditate şi responsabilitate.
Preadolescenţa şi adolescenţa este o perioadă foarte sensibilă a vieţii. Este o perioadă în care factorii de protecţie şi de risc individuali şi sociali se dezvoltă, se manifestă şi influenţează semnificativ abilitatea persoanei de a se descurca mai târziu în viaţă. De asemenea, în această etapă de viaţă se stabileşte şi comportamentul viitor legat de consumul de droguri legale şi ilegale - dacă cineva rămâne abstinent, dacă va fi un consumator ocazional sau dacă va folosi drogurile ca şi strategie de a face faţă anumitor situaţii.
Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara este alături şi la acest început de an de tineri, în drumul lor spre conturarea personalităţii.
Fie că vorbim de prevenire, intervenţie selectivă, consiliere psihologică, reabilitate şi reintegrare şcolară, pe durata întregului an şcolar vom fi alături de ei, în fiecare şcoală, liceu din judeţul nostru, fie prin specialiştii noştrii, fie prin intermediul voluntarilor antidrog acreditaţi.
Începem anul şcolar prezentându-vă proiectele naţionale adresate elevilor, părinţilor şi profesorilor deopotrivă, la care vă aşteptăm alături de noi:
Ø „Absentul” campanie ce are ca scop prevenirea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în rândul adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani.
Ø „Mesajul meu antidrog” ajuns în prezent la ediţiaa 8-a, reprezintă un proiect sustenabil de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog şi un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituţiile reprezentative din mediul şcolar. Rezultatele obţinute până în prezent ne încurajează să dăm continuitate acestui demers preventiv, care are caracterul unic de a conferi adolescenţilor încadraţi într-o formă de învăţământ o altenativă la consumul de droguri.
Ø „Fred goes net” – intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi / depistaţi pentru prima oară. Principalul obiectiv al proiectului este realizarea de intervenţii timpurii asupra tinerilor care, ca urmare a consumului de droguri, au ajuns pentru prima oară în atenţia poliţiei, şcolii şi / sau angajatorilor, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi de droguri.
Ø „Eu şi copilul meu” – scopul proiectului este creşterea influenţiei factorilor familiali de protecţie precum şi scăderea factorilor de risc faţă de consumul de tutun, alcool şi droguri la pre – adolescenţi, prin intervenţii active în familie. Beneficiarii proiectului sunt reprezentanţi de profesori consilieri şcolari şi părinţi.
Ø „Clase fără fumat” – are ca scop prevenirea consumului de tutun în rândul adolescenţilor prin dezvoltarea de abilităţi personale. Obiectivele principale al acestui proiect sunt motivarea elevilor de a rămâne nefumători, şi descurajarea experimentării consumului de tutun.
Ø „Sunt VIP fără alcool”– are ca scop prevenirea consumului de alcool în rândul adolescenţilor din grupa de vârstă 15 – 17 ani prin cunoaşterea riscurilor asociate consumului de alcool, prin cunoaşterea şi identificarea modului în care presiunea grupului influenţează comportamentul, prin dezvoltarea abilităţilor asertive de refuz şi prin facilitarea dialogului părinţi – copii – profesori.
Suntem convinşi de un BUN ÎNCEPUT şi o colaborare utilă nouă tuturor!