joi, 30 iunie 2011

COMUNICAT PNL TIMIŞ

Ca om de învăţământ - profesor universitar şi rector al Universităţii “Politehnica” din Timişoara -, ca senator al României şi secretar al Comisiei de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României, dar şi ca simplu cetăţean, îmi exprim dezacordul total faţă de propunerea legislativă care vizează introducerea interdicţiei pentru universităţile de stat de a şcolariza studenţi în regim cu taxă. În opinia mea, şcolarizarea unor studenţi în regim cu taxă în universităţile de stat a fost şi este benefică din cel puţin următoarele motive:
1.A valorificat, în interesul tinerilor ţării, capacitatea de şcolarizare a universităţilor în cauză, în privinţa resurselor umane şi a infrastructurii de învăţământ constituite în timp, capacitate care ar fi rămas subutilizată dacă respectivele universităţi ar fi şcolarizat exclusiv studenţi bugetaţi de la stat.
2.A creat o competiţie pentru finanţare între studenţi, motivându-i să înveţe, statutul de student cu taxă / fără taxă fiind revizuit anual.
3.A permis universităţilor de stat să obţină venituri suplimentare importante, cu ajutorul cărora ele s-au putut dezvolta inclusiv în perioade de subfinanţare de la bugetul de stat, precum cea pe care tocmai o traversăm.
Prin urmare, atât în Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României, cât şi în plen, mă voi opune proiectului de lege în discuţie şi voi face toate diligenţele pentru a-i convinge şi pe alţi colegi să aibă aceeaşi poziţie cu mine, astfel încât el să fie respins. Şi pot anticipa: va şi fi respins.

Nicolae ROBU,
Secretarul Comisiei de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României
Preşedintele PNL Timiş