joi, 2 iunie 2011

Vizită de studiu in Olanda

Patru angajati ai Fundatiei “Pentru Voi” au participat in perioada 23-28 mai la o vizita de studiu care a inclus patru organizatii pentru adulti cu dizabilitati intelectuale din regiunea Arnhem Olanda: Zozijn, Driestroom, Estinea si Refrisk.
Vizita a avut ca scop identificarea de noi proiecte sau servicii inovatoare pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, domeniul de interes fiind orientat catre servicii sociale la domiciliu, viata in comunitate si servicii sociale comunitare pentru adulti cu dizabilitati de dezvoltare.
Organizatiile vizitate furnizeaza o gama larga de servicii sociale: centre de zi, locuinte protejate, servicii la domiciliu, centre de training pentru persoane cu dizabilitati, ateliere protejate.
Deosebit de interesanta a fost vizitarea unui restaurant din Doetinchem al carui personal era format din persoane cu dizabilitati intelectuale. Restaurantul a reusit sa ajunga la rentabilitate economica dupa 10 ani de subventionare.

Vizita de studiu a fost un prilej de a vedea cum functioneaza un stat social, in adevaratul inteles al cuvantului. Asistenta sociala este directionata catre cei care au nevoie de ea si consta preponderent in acordarea de servicii sociale si nu de prestatii sociale. Statul aloca fonduri importante pentru integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.
In timp ce bugetul alocat de guvernul olandez pentru serviciile sociale de care are nevoie o persoana cu dizabilitate se calculeaza in functie de tipul/gradul de dizabilitate, fiind cuprins intre 10.000 si 100.000 Euro/an, in Romania, bugetul anual alocat unei persoane cu dizabilitate este sub 4.000 Euro – indiferent de tipul/gradul de dizabilitate, respectiv de nevoia de servicii.
Actiunea face parte din proiectul Economia sociala - o sansa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!".