luni, 17 octombrie 2011

Timis / Interpelare Nicolae Robu despre Centura de Sud a Municipiului Timisoara

I N T E R P E L A R E


Adresată: Domnului Prim Ministru Emil BOC
Doamnei Ministru Anca BOAGIU,
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
De către: Senator Nicolae ROBU
Circumscripţia electorală nr.37, Colegiul nr.2 –Timiş
Grupul parlamentar PNL
Prezentată în şedinţa de plen din 17 octombrie 2011
Obiect: Centurii de Sud a Municipiului Timişoara


Domnule Prim-Ministru Emil BOC,
Doamnă Ministru Anca BOAGIU,

La ultima vizită făcută la Timişoara, cu prilejul şedinţei forului conducător al PDL, organizată în oraşul nostru, aţi susţinut, pe şantierul autostrăzii Arad - Timişoara -dumneavoastră explicit, d-le Prim Ministru, iar dv. tacit, d-nă Ministru-, ideea că şoseaua ocolitoare a Timişoarei este finalizată. Aceeaşi afirmaţie a mai fost făcută o dată de către dv., d-le Prim Ministru, şi în august a.c.

Din păcate, nici în august şi nici acum, liderii PDL Timiş, deşi ştiu bine cum stau lucrurile, nu v-au corectat.

Dv. puteţi, d-le Prim Ministru -şi la fel şi dv., d-nă Ministru-, să dezinformaţi cetăţenii României trâmbiţând prin mass-media mari realizări ale Guvernului pe care-l conduceţi -respectiv din care faceţi parte, d-nă Ministru-, dar pe timişoreni n-aveţi cum să-i păcăliţi sau, mai bine zis, n-aveţi cum să-i mai păcăliţi, pentru că, din păcate, în 2008 şi 2009 i-aţi păcălit amarnic. Timişorenii ştiu, d-le Prim Ministru şi d-nă Ministru, că de fapt în Timişoara a fost finalizat doar un sfert de centură: tronsonul DN 69 Timişoara – Arad - DN 6 Timişoara – Lugoj, măsurând 12.8 Km. Bun şi el, desigur, dar, în spiritul adevărului, trebuie spus că mai mult de jumătate din această lucrare a fost efectuată în timpul guvernării liberale avându-l ca Prim Ministru pe Călin-Popescu Tăriceanu şi ca Ministru al Transporturilor pe Ludovic Orban. Problema este, însă, că al doilea tronson, cu o lungime de 20.3 Km, care ar trebui să lege DN 6 Timişoara – Lugoj de DN 59 Timişoara – Moraviţa (spre Belgrad), numit şi "Centura de Sud", este împotmolit în birocraţia Guvernului.

Vă amintesc că, în aprile 2009, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport şi Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au semnat contractele de finanţare pentru realizarea mai multor şosele de ocolire. Printre acestea, se număra şi Centura de Sud a Timişoarei. Pe listă mai erau şase oraşe mai mici: Huedin, Topliţa, Tuşnad, Bârlad, Sighişoara, Făgăraş. Bugetul total era de 128 milioane de lei, din care 18.3 milioane reprezentau o finanţare neramburasbilă acordată de Comisia Europeană. În luna septembrie 2009, Ministerul Transporturilor a început procedura de achiziţii publice pentru realizarea centurii. În luna iulie 2010, Ministerul Transporturilor a aprobat proiectul centurii pe traseul propus de Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. La discuţii a participat şi firma care a proiectat lucrarea, Search Corporation. S-a stabilit ca lucrările să demareze în toamna anului 2010.

Dar, surprinzător, în data de 7 aprilie a.c., aflăm, de la dv., stimată d-nă Ministru, că nu mai sunt bani pentru Centura de Sud. Bani care iniţial existau sau, cel puţin aşa sunau informaţiile venite dinspre Guvern. Dar, şi mai şi... Tot atunci aflăm că lucrarea este amânată pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, e drept, cu o licărire de speranţă că s-ar putea, totuşi, reveni.

Din acel moment, nu mai ştim nimic despre acest obiectiv extrem de important pentru Timişoara, "Centura de Sud", în afară de ce ne spuneţi dv., d-le Prim Ministru, şi anume: că lucrarea este finalizată! D-le Prim Ministru şi d-nă Ministru, nu uitaţi că Timişoara este, totuşi, o localitate "ceva" mai mare decât Răchiţele, astfel încât 12 km de centură nu pot ocoli întregul oraş!

În ultima vreme, alături de zisele dv., d-le Prim Ministru, au apărut o serie de speculaţii. Cum ar fi aceea că banii destinaţi iniţial Timişoarei au ajuns pe Centura Oraşului Dorohoi sau pe a altui oraş.

Ca atare, D-le Prim Ministru, Doamnă Ministru, vă rog să răspundeţi la câteva întrebări foarte importante pentru locuitorii Timişoarei:
1. Când se va face, totuşi, Centura Timişoarei?
2. Este adevărat că banii alocaţi iniţial pentru Centura Sud a Timişoarei au fost transferaţi în altă parte?
3. Dacă da, de ce? Dacă nu, ce s-a întâmplat, totuşi, cu ei?
4. Există un program coerent al Guvernului privind lucrările de infrastructură, program care să cuprindă, la un moment dat, de-adevăratelea, şi nu politicianist, şi Centura de Sud a Timişoarei?

Solicit răspuns în scris, în termen de 2 săptămâni.
Vă mulţumesc.

Nicolae ROBU
SENATOR PNL DE TIMIŞ