miercuri, 26 octombrie 2011

Timisoara / Viorel Sasca: Respectul pentru această mare personalitate îi obliga pe toţi să vină acolo

Viorel Sasca, Conferinţa de presă PNŢCD Timiş: „Am în faţă două texte. O să vă citesc dintr-unul: „politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului (…). Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.” Acum o să vă citesc un alt text: “Criza noastră economică, în cuvinte foarte simple, se datorează diferenţei dintre producţie şi consum. Între ritmul lent al producţiei pe care îl atingem şi nivelul ridicat de viaţă cu care ne-am învăţat să trăim. Când ceea ce se consumă este mult mai mare decât ceea ce se produce, atunci balanţa economică înclină spre partea cheltuielilor. Ţara noastră, pentru a face faţă, este nevoită să se împrumute cu speranţa că balanţa perturbată se va reechilibra. Atunci când însă nu se întâmplă acest lucru şi debitorii cer returnarea împrumuturilor plus dobândă, se ajunge la criză şi la faliment. Criza economică care chinuie şi domină ţara noastră nu este însă decât vârful iceberg-ului. Este urmarea şi rodul unei alte crize, a celei morale. Disproporţia dintre producţie şi consum prezintă însă nu doar o dimensiune economică, ci în primul rând este un fapt moral. (...). Când însă nu există altă perspectivă de viaţă în afară de consum, când puterea economică şi demonstrarea ei ostentativă devine singurul mod al recunoaşterii sociale, atunci diferenţierea de restul lumii este singurul drum de viaţă, pentru că altfel, dacă nu eşti imoral, eşti prost”. Cele două texte seamănă foarte mult, ca idei, ca valori. Al doilea este din Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, care a apărut în 5-6 octombrie 2010. Este vorba, aşa cum am mai spus, de o criză morală din care trebuie ieşit. Din fericire, încă mai avem astfel de personalităţi, cum e Majestatea Sa Regele şi nu putem să nu ne întrebăm de ce acestei mari personalităţi nu i s-a dat şi nu i se dă încă recunoaşterea şi cinstirea necesare. Absenţa unor personalităţi politice poate mai puţin este semnificativă, având în vedere că nu împărtăşesc aceleaşi idei, Dar mă miră absenţa Patriarhului de la aceste evenimente. Pentru că Majestatea Sa, cred, prin toate valorile şi ideile pe care le-a promovat în viaţă, s-a aflat în rândul luptătorilor pentru credinţă. Şi am această întrebare: cum a fost posibil?”
“Poate au avut o revelaţie, la fel ca şi prigonitorul de creştini Saul, care pe drumul spre Damasc a avut o iluminare şi s-a transformat în apostolul Pavel, un stâlp al creştinătăţii. Ai şansa să te schimbi. Să sperăm că faptele parlamentarilor ne vor arăta că ziua de ieri i-a învăţat ceva. “
“Oamenii pot avea opţiuni politice diferite, dar respectul pentru această mare personalitate îi obliga pe toţi să vină acolo. Chiar dacă au alte idei.”
“În încheiere, vreau să spun că eu cred că ziua de ieri a fost o ocazie ratată pentru a afirma unitatea naţiunii. Ar fi fost frumos, cu această ocazie, în spiritul mesajului Regelui şi pentru ceea ce reprezintă, de fapt, Regele, să fie toţi prezenţi”.