duminică, 30 octombrie 2011

Timisoara /Stimate doamne, stimati domni, onorati prieteni, distinsi invitati

Ne-am adunat in aceasta trista seara, pentru ca un lucru la care bunicii si strabunicii nostri au ravnit atat de mult si pe care parintii nostri l-au castigat cu sacrificii de nepretuit, a disparut dintre noi.
Democratia romaneasca, asa cum am apucat sa o cunoastem, asa cum am apucat sa o simtim, a incetat sa mai existe, din moment ce spiritul ei nu mai anima acele elemente fundamentale care o alcatuiesc.
De Halloween, noaptea in care se zice ca monstrii ies din ascunzisurile lor obscure pentru a-si cauta viitoarele victime, se cuvine sa facem cateva aprecieri de rigoare. In Romania, tara cunoscuta mai mult pentru mitul lui Dracula decat pentru oamenii de geniu pe care i-a dat, monstrii umbla in plina zi, in fiecare zi alegandu-si victimele dupa bunul plac fara ca statul, acel organism care ar trebui sa garanteze securitatea tuturor indivizilor pe care ii are sub tutela, sa aiba o minima reactie.
Victima directa a poftei nestavilite a unor fiinte rapace, Romania a ajuns o tara in care o guvernare cu viziune obtuza se remarca prin originalitatea care infaptuieste acte imposibile intr-o societate democratica. Un taram in care tatii isi doneaza sangele pentru ca fiii si fiicele lor sa poata supravietui inca o saptamana , sunt realitati care bat toate filmele si povestile cu vampiri.
Faptul ca elemente cheie ale unui stat de drept cum sunt libertatea de exprimare, separatia puterilor in stat, pluralismul politic, domnia legii sunt bagatelizate, pervertite sau interpretate dupa bunul plac al unor indivizi servili si obedienti, a ajuns sa constituie normalitate.
Daca regimul comunist a reusit sa topeasca si sa dilueze spiritul acestei natiuni, atunci acesti oameni care ne dicteaza la ora actuala destinele, au avut grija sa-l modeleze dupa interesele lor meschine si egoiste. Incalcarea constitutiei, discreditarea institutiilor statului, obstructionarea justititei, anularea rolului parlamentului, fraudarea alegerilor, deturnarea rolului serviciilor secrete, subminarea economiei nationale, promovarea clientelismului politic, constituie metode premeditate de suprimare si ca atare consideram aceste acte ca reprezentand “groparii democratiei romanesti”.
Se cuvine asadar, ca la Timisoara, unde a inmugurit speranta intr-un viitor mai bun, mai luminos, sa ne exprimam mahnirea ca spiritul democratiei romanesti de paraseste.
Liviu Cocean
Presedinte TNL Timis