marți, 18 octombrie 2011

Timis / STOP consumului de alcool la volan

O cauză importantă de producerea accidentelor rutiere o reprezintă consumul de alcool. În această perioadă a anului, după ce toată lumea şi-a asigurat în gospodărie proviziile alcoolice pentru următorul an, se înregistrează o creştere a numărului de persoane depistate la volan sub influenţa băuturilor alcoolice.
Având în vedere că în urma controalelor efectuate de poliţişti, în ultima perioadă au fost depistaţi mai mulţi conducători auto care se deplasau la volanul autoturismelor după ce au consumat băuturi alcoolice, pentru a preveni producerea de evenimente negative acţiunile punctuale ale politiei rutiere vor fi intensificate atât in mediul rural cât şi în mediul urban.
Cu ocazia acţiunilor organizate în trafic de poliţia rutieră de la începutul acestui an până în prezent au fost depistaţi în trafic de 817 conducători auto care au consumat băuturi alcoolice. Faţă de 457 dintre aceştia s-a luat măsura sancţionării contravenţionale dar şi măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar 360 sunt cercetaţi penal.
Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, deoarece pe lângă faptul că este interzis prin lege constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic, crescând astfel şansele de implicare într-un accident rutier. Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să se afle într-o permanentă stare de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte. Pe termen scurt, consumul de alcool diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, alterează atenţia, percepţia şi puterea de judecată şi controlul de sine.
Înainte să vă urcaţi la volan gâniţi-vă că alcoolemia creşte, atingând nivelul maxim după o oră de consum de alcool, dacă băutura este servită în timpul unei mese şi după jumătate de oră, dacă e servită pe stomacul gol. Cu fiecare nou pahar consumat alcoolemia creşte, eliminarea alcoolului se prouce în timp îndelungat.
Alcoolemia rezultată nu depinde numai de cantitatea de alcool ingerată ci şi de greutatea persoanei(cu cât persoana este mai mică, efectele consumului de alcool sunt mai importante), de sex(femeile sunt mai sensibile la alcool decât bărbaţii din cauza diferenţelor de greutate corporală şi de compoziţie a ţesutului gras), dar depinde şi de durata consumului, când se consumă mult alcool într-un timp scurt, ficatul un poate păstra ritmul şi nivelul de alcoolemie creşte brusc. De asemenea trebuie ţinut cont şi de alimentaţie, pe stomacul gol alcoolul trece mai repede în sânge, iar efectele lui sunt mai mari.
Aducem la cunoştiinţă tuturor conducătorilor auto că pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la 1-5 ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Sub această limită, fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 3 luni, la care se adaugă 9 puncte amendă.