luni, 31 octombrie 2011

Timișoara / Bunăstarea municipiului, văzută de cetățeni

S-a încheiat seria întâlnirilor deliberative în grupuri omogene de cetățeni organizate în cadrul proiectului Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active, implementat de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES), în Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, București și Iași. Cetățenii – proveniți din diferite grupuri socio-profesionale – au fost mobilizați la dialog de către Grupurile Locale de Acțiune constituite în cadrul proiectului.
La Timișoara, în perioada iunie - octombrie au fost organizate 22 întâlniri deliberative, la care au participat peste 200 de cetățeni. Dialogul activ, intens și organizat după o metodologie elaborată de Consiliul Europei a condus la formularea a peste 2000 de criterii de bunăstare, grupate în 8 domenii esențiale definitorii.
Mulțumim instituțiilor și asociațiilor membre ale Grupului Local de Acțiune care s-au implicat până în prezent în acest demers, și anume: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Fundația Filantropia, Arhiepiscopia Timișoarei, Penitenciarul Timișoara, Universitatea de Vest - Facultatea de Sociologie și Psihologie, Societatea Română Speranța, Școala Mamei Junior, AEGEE Timișoara, Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș , Caritas, Fundația Politehnica, Fundația Timișoara ’89, Fundația Diaspora, Primăria Timișoara, Compania D’arte, Asociația pentru Promovarea Femeii din România, Direcția de asistență socială comunitară Timișoara, Fundația Sancta Maria Hilfe, Asociația Generație Tânără, Căminul pentru persoane vârstnice Timișoara, Filarmonica ”Banatul”, Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Timiș, Fundația Româno-Germană, Asociația Creștină For Help, Fundația Rubin, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș, Asociația Română Anti-Sida filiala Timișoara, Asociația Asistenților Sociali din Banat, Centrul Cultural Româno-Arab, Consiliul Consultativ de Cartier Mehala.
Plecând de la această etapă deliberativă, membrii Grupului local de acțiune vor dezvolta o viziune despre comunitate în care va conta nu numai statistica economică, ci și calitatea vieții pentru toți membrii comunității respective. Criteriile exprimate de cetățeni vor sta la baza formulării indicatorilor de bunăstare în comunitatea noastră, indicatori care vor fi supuși validării în noi runde de întâlniri cu cetățenii. Pe baza criteriilor de bunăstare se va construi un Plan Local de Acțiune care urmărește stimularea dezvoltării municipiului nostru și atenuarea disparităților existente în interiorul comunității noastre.
Reamintim că obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea incluziunii sociale prin promovarea dialogului social între diverşi actori ai societăţii, inclusiv persoane marginalizate social. De asemenea, precizăm că pot adera la Grupul Local de Acțiune şi alți actori interesaţi, alăturându-se astfel unui efort de stimulare a democrației participative, de promovare a coresponsabilității sociale și de mobilizare în vederea asigurării bunăstării tuturor. Persoanele interesate de parteneriat se pot adresa noului coordonator local din Timișoara, Otilia Lăzărescu, e-mail otilia.lazarescu@cries.ro sau la telefon 0771.233.729.

Otilia Lăzărescu,
Coordonator local Timișoara