luni, 24 octombrie 2011

Timisoara / Nicolae Robu: Unul dintre cei mai străluciți foști șefi de stat pe care i-am avut în întreaga noastră istorie

Este un privilegiu pentru noi, românii, să avem în viață, la venerabila vârstă de 90 de ani, pe unul dintre cei mai străluciți foști șefi de stat pe care i-am avut în întreaga noastră istorie, pe omul căruia i-a fost dat să călăuzească România pe parcursul uneia din cele mai grele perioade din existența sa, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.
Dacă a fost sau nu un bun conducător, putem deduce, pe de o parte, din aprecierile analiștilor și istoricilor, care arată că prin decizia sa de a scoate România din alianța cu Germania și de a o alătura aliaților antifasciști, s-a evitat pierderea a sute de mii de vieți omenești și s-a scurtat războiul cu cel puțin șase luni, pe de altă parte, din faptul că principalii învingători ai celui de-al doilea război mondial – SUA și URSS -, i-au conferit, prin liderii lor - Harry S. Truman, respectiv Iosif V. Stalin -, cele mai înalte decorații - Legiunea de Merit, respectiv Ordinul Victoria, dar, mai mult decât din orice, din aceea că a lăsat în 1947, când a fost silit să abdice, o Românie mai mare – cea de astăzi! - decât cea pe care a preluat-o în 1940, o Românie măcar cu Ardealul reîntregit, dacă cu Moldova și Dobrogea nu s-a putut!
Ca unul care am avut onoarea să-l cunosc personal pe Majestatea Sa și să-l întâlnesc în mai multe rânduri – ultima oară în decembrie 2010, când, la Săvârșin, i-am conferit diploma de Doctor Honoris Causa a Universității ”Politehnica” din Timișoara -, pot spune fără rezerve, că Majestatea Sa este un om cu totul și cu totul special, un om de o noblețe rară, un om care prin absolut totul îți inspiră că ai în față un adevărat bărbat de stat.
Cu ocazia împlinirii de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României a venerabilei vârste de 90 de ani, îmi face o deosebită plăcere să-i urez multă sănătate, pace în suflet, bucurie și putere și să rămână același om destoinic, solemn, impecabil - adevărat model de om de stat, demn de urmat oricând de poporul său -.

Prof.dr.ing. Nicolae Robu
Rectorul Universității ”Politehnica” din Timișoara
Senator PNL de Timiș
Președintele PNL Timiș