marți, 2 august 2011

Precizări privind declaraţiile făcute de grupul de consilieri locali ai PNL

În cursul zilei de astăzi, grupul consilierilor locali PNL a făcut o serie de afirmaţii publice referitoare la două proiecte de hotărâre de cosiliu local, care vor intra în plenul de mâine, 3 august, cerând retragerea acestora de pe ordinea de zi a şedinţei.
Facem următoarele precizări:
1.În cazul Proiectului de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 50 milioane euro în vederea achiziţionării de tramvaie şi modernizarea depoului:

În anul 2008, Consiliul Local Timişoara aproba HCL nr.253/13.05.2008
privind aprobarea demarării procedurii de contractare a unui credit în vederea achiziţionării de 50 tramvaie. Executivul Primăriei Municipiului Timisoara trebuia să realizeze următoarelor proceduri:
a).studiu privind oportunitatea achiziţiei;
b).studiu privind condiţiile de piaţă în domeniul creditării;
c).analiza gradului şi a capacităţii de îndatorare a municipiului Timişoara în condiţiile rezultate din cele două studii sus-menţionate.
Aceşti paşi au fost realizaţi, iar în urma negocierilor purtate cu Banca Europeană de Investiţii, prin scrisoarea indicativă de finanţare, aceştia ne-au transmis propunerea financiară pentru finanţarea a 50% din valoarea investiţiei.
În ceea ce priveşte gradul de îndatorare menţionăm faptul că Raportul privind starea financiar-bugetară şi capacitatea de îndatorare a municipiului Timişoara, întocmit de un expert extern, firma VMB Partners SA, arată că în ipoteza în care acest credit se va aproba, vârful maxim de îndatorare al Municipiului Timişoara va fi de sub 20% în anul 2012, nivelul de îndatorare scăzând anual până la 6,20% la finalul perioadei de creditare. Analiza vizează toate creditele pe care municipalitatea le are în momentul de faţă, în condiţiile în care plafonul legal de îndatorare este de 30%.
De altfel, toate aceste date sunt cuprinse în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

2.În cazul Proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 6/2011 – privind atribuirea directă prin contract de concesiune către S.C. Administrarea Domeniului Public S.A. a unor suprafeţe de teren în vederea amenajării unor parcări subterane, acesta este o prelungire cu 12 luni a concesiunii, în exact aceleaşi condiţii prevăzute în HCL nr. 6/2011, care a fost aprobat de toţi consilierii prezenţi la şedinţă, inclusiv cei liberali.
Ştim că ne apropiem de alegerile locale şi pentru foarte mulţi campania electorală a început. Din păcate mult prea devreme. Dar a-i priva pe timişoreni de posibilitatea de a avea un parc de tramvaie înnoit, în condiţiile în care actualele tramvaie sunt depăşit şi fizic şi moral şi a te opune posibilităţii de a găsi un investitor care să îşi manifeste interesul pentru construcţia de locuri de parcare în zona centrală a oraşului e mai degrabă populism şi demagogie. În atari condiţii, nu voi retrage aceste proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi.
Primar,
Dr. Ing.Gheorghe CIUHANDU