marți, 2 august 2011

Timiş / Precizări privind proiectul european Centrul Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost

Am citit cu surprindere declaraţiile dlui Nicolae Robu, preşedinte al PNL Timiş, legate de proiectul european privind Centrul Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, în special pe cea prin care domnia sa spunea că va cere consilierilor PNL să nu voteze acest proiect.
Surprinderea vine din faptul că, în cursul săptămânii trecute a existat o dezbatere publică pe această temă. Oricine ar fi putut să vină şi să îşi exprime punctele de vedere la respectiva dezbatere. Mai mult, era o buna oportunitate de informare legat de acest proiect, scopul lui, si cine va beneficia de acesta . Din pacate nu a fost decat un consilier local.
Având în vedere cele afirmate pe marginea acestui proiect, trebuie să fac următoarele precizări. Fac asta, nu pentru a raspunde dlui Robu, ci pentru a lamuri o serie de aspecte necesare cred eu, legate de aceasta finantare:

- Proiectul "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Cantinei de Ajutor Social Timişoara pentru dezvoltarea unui Centru Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost" are o valoare totală de 3.994.333,55 lei, şi urmează să fie realizat din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1. - "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere". Proiectul de finanţare a fost discutat într-o şedinţă de a Consiliului Local încă din anul 2010, iar atunci niciun consilier local nu a avut nimic de obiectat vizavi de oportunitatea lui.

- Nu este vorba de construirea unui centru social nou, ci de extinderea unuia existent. Nu cunosc să existe probleme cu centrul care se găseşte acum pe strada Telegrafului. Mai mult decât atât, ideea conform căreia un astfel de centru ar trebui să fie construit la periferia oraşului ne duce cu gândul la ghetourile în care pe vremuri societatea îi arunca pe cei pe care nu dorea să şi-i asume. Ori tocmai acest lucru până şi Europa doreşte să-l evite, dovada fiind modul în care s-a conceput această linie de finanţare (“extindere centre socialeexistente”).

- Obiectivul specific al proiectului este creşterea calităţii serviciilor sociale acordate persoanelor aflate în dificultate (cu probleme socio-economice şi medicale deosebite – conform Legii 208/1997 privind cantinele de ajutor social, a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat şi a OG 68/2003 privind Serviciile Sociale), în special a persoanelor fără adăpost, aflate pe stradă care au vârsta peste 18 ani şi care, conform legislaţiei, pot fi beneficiare ale cantinei de ajutor social. Prin dezvoltarea centrului de urgenţă pentru persoane fără adăpost se va asigura igiena personală, acces la servirea mesei (mic dejun, prânz şi cină), găzduire, consiliere şi suport specializat (social, psihologic, medical primar) în vederea reintegrării în societate şi familie precum şi reducerea riscului de marginalizare şi excluziune socială. Prin demararea activităţilor prevăzute în proiect se va reabilita Cantina de Ajutor Social a Primăriei Municipiului Timişoara şi Centrul de zi pentru persoane vârstnice astfel încât noul Centru Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost creat să corespundă nevoilor actuale şi viitoare ale persoanelor aflate în situaţii socio-economice deosebite.

- Revin la dezbaterea publică, unde au participat inclusiv "loseri" şi "vagabonzi", asa cum au fost etichetati pe nedrept de anumite persoane. Nimeni nu a realizat prezenţa acestora până când nu s-au ridicat în picioare, cu demnitate şi modestie, şi nu şi-au povestit necazurile şi felul în care s-a întâmplat să nu mai aibă un acoperiş deasupra capului. Printre aceşti “loseri” se numără şi persoane care au diplome universitare, dar care au ajuns să fie singuri si aruncati in strada la o vârstă la care nu îi mai bagă nimeni în seamă. Sunt oameni care muncesc, sau isi doresc sa isi castige existenta onorabil. Sunt pensionari care, din varii motive, au ajuns să fie scoşi din locuinţe. Lor le este adresat acest proiect! Locul lor nu e pe strada, dar nici in ghetouri! Etichetarea acestora cu termeni precum “loseri”, “vagabonzi” sau cu alte epitete asemănătoare, este o eroare , ce nu trebuie repetata! Orice societate, indiferent de nivelul ei social sau economic, are si oameni aflati in nevoie, pentru care, ceilalti, cu echilibru si solidaritate umana, trebuie sa gaseasca solutii si sprijin.

Viceprimar,
Adrian Orza