joi, 5 mai 2011

Film în Piaţa Unirii

Proiectul cultural "Timişoara - Mica Vienă" are anul acesta în deschidere o seară de film, seara de încheiere a Festivalului Internaţional de Film Timishort.
Astfel, duminică 8 mai, la scena amplasată în Piaţa Unirii va rula de la 21,30 filmul Periferic, regia: Bogdan George Apetri, scenariu: Tudor Voican, Bogdan George Apetri, după o povestire de: Ioana Uricaru şi Cristian Mungiu. Cu: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Timotei Duma. Genul filmului: dramă, durata: 87 minute, coproducţie România-Austria, www.periferic.ro.

Premii:
Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, International Competition – 2010
- Premiu în afara competiţiei oficiale Boccalino d’Oro - Premio della Critica Indipendente presente al 63e Festival Internazionale del Film Locarno - Premiul pentru cea mai bună interpretare (Ana Ularu)

Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, International Competition – 2010
- Premiul Special al Juriului
- Menţiunea specială a juriului ecumenic
- Premiul Fipresci

Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, Grecia – 2010
- Premiul pentru Cel mai bun Film Golden Alexander
- Premiul pentru cea mai bună actriţă (Ana Ularu)
- Premiul Asociaţiei Criticilor de Film Greceşti

Festivalul Internaţional de Film Viennale, Austria – 2010
- Premiul Fipresci

Sinopsis:

"Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda nu mai vrea să se întoarcă şi plănuieşte să fugă din ţară. Până la sfârşitul zilei, însă, ea trebuie să-şi privească-n faţă trecutul tulbure.
Îşi vizitează familia pe care a părăsit-o cu mult timp în urmă. Andrei, fratele de care s-a îndepărtat, nu prea vrea să o ajute, iar soţia acestuia ar alunga-o de-a dreptul. Dar Matilda nu vrea să renunţe, iar după declanşarea conflictului, scad nu doar şansele de a primi vreun ajutor, ci şi de a se împăca cu familia ei.
Matilda trebuie apoi sa-l întâlnească pe Paul, un proxenet care e şi tatăl singurului ei copil. Ea nu vrea sa plece fără banii de care are nevoie pentru călătorie, iar el nu vrea sa îi dea ceea ce-i datorează – până când negocierile dintre ei sfârşesc într-un mod neaşteptat. Matilda e hotărâtă să ia cu ea copilul abandonat, decizie care va schimba tot.
În final Matilda îl întâlneşte pe Toma, fiul ei. Îi promite un viitor mai bun, însă înainte de a porni la drum, în cautarea unei noi vieţi, ei trebuie să se reapropie şi să uite trecutul. E o ultimă decizie pe care trebuie să o ia împreună – sau nu." (www.periferic.ro)