marți, 10 mai 2011

Îmbunătăţirea calităţii mediului

În programul de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii mediului (aerului), o atenţie deosebită se acordă lucrărilor de amenajare a spaţiilor verzi şi salubrizare în aşa fel încât concentraţiile de pulberi fine şi sedimentabile să fie diminuate.
Zonele verzi existente şi în special cele amplasate de-a lungul arterelor de circulaţie ajută la atenuarea zgomotului şi la purificarea aerului. De aceea, zona verde situată pe str. Iuliu Maniu, între Calea Şagului şi bv. Tinereţii (Zona Iosefin) a fost de curând îmbunătăţită din punct de vedere peisagistic.
Astfel vegetaţia a fost îmbogăţită cu mai multe specii de arbori şi arbuşti ornamentali. S-a realizat un aliniament stradal Robinia pseudacacia „Umbraculifera” (salcâm), specie rezistentă la poluare şi cu aspect decorativ deosebit datorită formei coroanei.
De asemenea în zonele unde terenul permite, au fost realizate aranjamente din arbuşti. Pe o suprafaţă de 3000 mp au fost montate brazde de gazon în vederea înfiinţării peluzelor.
Eliminarea pulberilor în suspensie (PM10) se realizează şi prin lucrări de salubrizare stradală, respectiv măturat mecanic/manual şi spălat manual/mecanic, lucrări efectuate de către operatorul de servicii publice de salubrizare S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A.
Pentru diminuarea cantităţii de praf adunate la rigola carosabilului, operatorul de servicii publice de salubrizare S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. a achiziţionat două măturători stradale de capacitate mare, de ultimă generaţie, cu umectare şi aspirare. Aceste măturători au echipamente de lucru pe ambele părţi şi pot fi folosite pe străzi cu sens unic, scuaruri, etc. Capacitatea măturătorii este de 140.000 m² / 8 ore. Cele două autovehicule sunt produse în anul 2011 de firma BÜCHER SCHÖRLING GERMANIA, au motoare EURO 5 şi autoşasiu MAN.
Pentru buna desfăşurare a lucrărilor de salubrizare stradală mai sus menţionate, contăm pe sprijinul cetăţenilor pentru a nu bloca accesul utilajelor de salubrizare, păstrându-se astfel liberă partea carosabilă - cu precădere pe principalele artere de circulaţie, menţinându-se spaţiile verzi existente.

Viceprimar,
Adrian ORZA