luni, 2 mai 2011

START ÎN MAREA HOINĂREALĂ 2011

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a dat start-ul la programul de voluntariat MAREA HOINĂREALĂ 2011, un proiect de interes public destinat monitorizării alternative a mediului şi promovării ecoturismului în Microregiunea de Colaborare Transfrontalieră Dunăre - Nera - Caraş, realizat în fiecare an în perioada aprilie - noiembrie.
Prima etapă a programului s-a derulat în perioada 29 - 30 aprilie şi a inclus activităţi specifice în zona depozitului ( haldei ) de deşeuri miniere care provin de la fosta exploatare de minereu de cupru din Sasca Montană şi pe traseele Valea Şuşarei şi Valea Beiului din interiorul Parcului Naţional Cheile - Nerei Beuşniţa.
La această etapă a programului au participat un număr de 38 de tineri voluntari de la Grupul Şcolar Industrial 'Mathias Hammer' Anina, Grupul Şcolar Agricol Oraviţa, Grupul Şcolar Industrial Moldova Noua, Asociaţia Skola Plus 'Dositej Obradovic' Bela Crkva şi de la Universitatea de Vest Timişoara, care activează în centrul de voluntariat al GEC Nera.
Voluntarii au consemnat în formularele de monitorizare fenomenul grav de poluare cu deşeuri miniere provenind de la depozitul neprotejat din Sasca Montană aflat în administrarea Companiei Naţionale a Cuprului şi Fierului Deva. Vânturile puternice şi apele meteorice antrenează, de peste 35 de ani, material din depozit şi-l transportă pe terenurile agricole din zonă, în curţile din gospodăriile populaţiei şi pe drumul judeţean Ciuchici - Cărbunari. Din discuţiile pe care le-au avut cu localnicii, voluntarii au constatat că aceştia şi-au pierdut orice speranţă că poluarea cu deşeuri miniere, care le degradează culturile şi puţinul teren agricol pe care îl au, va fi stopată vreodată.
În ce priveşte minunatele trasee Valea Beiului şi Valea Şuşarei s-a constatat o îmbunătăţire considerabilă a stării de curăţenie a acestora faţă de modul cum aceste trasee arătau în anii precedenţii. Infrastructura de vizitare a acestor trasee este însă aproape la acelaşi nivel ca acum 40 de ani. Cu excepţia punctului de informare de la Podul Beiului privind PN Cheile - Nerei Beuşniţa prezenţa numeroaselor valori ale patrimoniului natural de pe aceste trasee este semnalizată, în cel mai bun caz, printr-un mic panou cu denumirea obiectivului, fără alte informaţii.
Pe Valea Şuşarei traseul are zone de parcurgere cu risc ridicat de accidentare, fără elemente de siguranţă (punţi de trecere, coarde sau balustrade de siguranţă, panouri de avertizare, etc.) Camparea neomologată de lângă păstrăvăria din Valea Beiului nu are dotări igienico - sanitare şi pentru prepararea mesei. Întreaga incintă este răvăşită de vetre de foc.
Un raport detaliat privind starea mediului, modul de practicare a ecoturismului precum şi recomandări adresate factorilor direct responsabili de dezvoltarea durabilă a acestei zone va fi distribuit în perioada următoare tuturor celor interesaţi.
Mai multe detalii pot fi obţinute la tel. +40255 572026, +40722 437197, pe e-mail: gecnera@yahoo.com sau prin accesarea adresei web http://www.gecnera.ro

Doina Mărgineanu

Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera