joi, 7 iulie 2011

Evaziunea fiscală în vizorul poliţiştilor

În urma activităţii de documentare desfăşurată faţă de o grupare ce acţionează pe raza a trei judeţe şi îşi desfăşoară activitatea infracţională în domeniul evaziunii fiscale cu produse din carne, în cursul zilei de astăzi, 05.07.2011, se efectuează un număr de 27 percheziţii la sediul şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi domiciliul unor oameni de afaceri în vederea stabilirii probatoriului.
În cadrul acestui dosar a fost începută urmărirea penală faţă de un număr de 12 oameni de afaceri pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzută şi pedepsită de art. 9 lit. a,b,c din Legea 241/2005. În speţă, administratorii unor societăţi comerciale se aprovizionau în cantităţi însemnate cu carcasă de carne de porc de provenienţă Republica Ungaria, pe care o comercializau ulterior în România fără documente, sustrăgându-se de la plata TVA şi a impozitului pe profit, valoarea achiziţiilor intracomunitare nedeclarate organelor fiscale ridicându-se la peste 5 milioane lei (50 miliarde ROL).
Totodată, administratorii unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Reşiţa introduceau în cantităţi însemnate carcase de porc şi vită fără documente legale de provenienţă, fără aviz sanitar-veterinar şi de multe ori provenind de la animale moarte sau aflate în stare de putrefacţie.
Percheziţiile se desfăşoară astfel: 18 percheziţii în Municipiul Reşiţa, 6 în Municipiul Caransebeş, două în Municipiul Lugoj şi una în Municipiul Arad, la care participă aproximativ 100 de poliţişti şi jandarmi.
În urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate documente contabile şi cantitatea de 800 kg de carne şi preparate din carne, fabricate în condiţii neigienice, produse destinate distrugerii.
Din probatoriul existent, rezultă faptul că administratorii a două societăţi comerciale au efectuat achiziţii intracomunitare de carne de porc din Ungaria, pe care au comercializat-o la mai multe societăţi din România, fără a declara organelor fiscale veniturile obţinute.
Un prim prejudiciu pe una din firme într-o perioadă de şase luni este de 900000 lei.
În urma cercetărilor efectuate pe numele a 12 persoane din Reşiţa, Caransebeş şi Lugoj au fost emise ordonanţe de a nu părăsi ţara.
PURTĂTOR DE CUVÂNT
Agent de poliţie
CĂRBUNARU ANCUŢA-RAMONA