marți, 19 iulie 2011

Profesor universitar doctor inginer Nicolae ROBU privind situaţia clubului Poli Timişoara

Decizia TAS de ieri, 18 iulie 2011, a spulberat şi ultima speranţă de dreptate ce a mai licărit în inimile noastre, ale suporterilor Politehnicii Timişoara. Din păcate, TAS a optat să nu clatine scaunul lui Mircea Sandu şi să nu creeze probleme pentru UEFA, nu să facă dreptate Politehnicii! Aşadar: nu vom juca în Liga I în 2011 / 2012 ! Trist, dar, acum, chiar adevărat!
Pe tot parcursul acestei dispute, s-a putut vedea lesne că fotbalul internaţional nu este aşezat pe baze sănătoase, ci lăsat pradă discreţionarismului. Într-un asemenea cadru, cu oameni de bună-credinţă lucrurile pot merge bine, dar cu oameni de rea-credinţă se ajunge la dezastre. Şi acesta din urmă este, din păcate, cazul FRF. Căci despre ce bună-credinţă am putea vorbi la indivizi precum Mircea Sandu şi Viorel Duru? Ei nu sunt decât exponenţii unor interese murdare, ce-şi bat joc de acest sport minunat care este fotbalul, pe care nu l-au iubit şi nu-l vor iubi niciodată! Unor astfel de indivizi nu merită să le spui nici măcar să le fie ruşine, pentru că oricum nu ştiu ce-i aia ruşine!
Dar, ce-i de făcut acum? În niciun caz, nu-i de dezertat! Noi, toţi cei ce ţinem cu adevărat la Politehnica Timişoara, trebuie să strângem rândurile şi să susţinem echipa cu tot ce putem pentru a o ajuta să revină cât mai repede pe prima scenă fotbalistică a ţării. În plus, să nu uităm: din divizia B, se poate câştiga Cupa României - şi eu cred că trebuie să ne fixăm acest obiectiv!- şi, implicit, se poate obţine dreptul de participare în Europa League, în 2012 ! Haideţi să facem odată saltul de la lamentare la muncă! Haideţi să ne schimbăm "repertoriul" atitudinal înlocuind "piesa" "Când s-o-mpărţit norocu'", cu "piesa" "Podul de piatră". Şi, împreună, cu siguranţă vom reuşi!
Ca Rector al Universităţii "Politehnica" din Timişoara, eu angajez din partea acestei instituţii tot sprijinul pentru "Poli", evident: în limitele a ceea ce legea permite. Rog autorităţile judeţene şi municipale să procedeze la fel. În plus, fac un apel la oamenii cu bani, la oamenii locului, la bănăţeni, în primul rând: investiţi în "Poli"!
Nu în ultimul rând, fac propunerea de reorganizare a clubului, de transformare a sa în societate pe acţiuni deschisă - şi deschisă nu numai oamenilor cu bani mulţi, ci şi cetăţenilor -mai ales suporterilor! - cu posibilităţi financiare mai reduse, dispuşi să devină mici acţionari. Şi, în fine, propunerea ca, în noua organizare, să se stabilească precis competenţele şi răspunderile tuturor celor implicaţi, la nivel individual şi colectiv, şi să se aducă la locul şi cu rolul cuvenit organele colective de conducere statuate de lege.

Hai Poli!

RECTORUL
Universităţii "Politehnica" din Timişoara,
Profesor universitar doctor inginer Nicolae ROBU