luni, 4 iulie 2011

Sculptura religioasă

Joi, 30 iunie 2011, orele 19, în Galeria Sala Terrena de la Stift Klosterneuburg / Austria, s-a deschis, în colaborare cu Fundaţia Interart TRIADE şi sub egida Ambasadei Române în Austria, Expoziţia Peter JECZA. Das religiöse Werk / Sculptura religioasă.
Cuvântul de deschidere: dr. Peter SCHUBERT, istoricul de artă Ana-Maria ALTMANN, curator la Muzeul Albertina, doamna Lorena FERUŢĂ, Ambasada Română la Viena, E.S. Bernhard BACKOVSKY, Prelatul abaţiei
Curator: dr. Peter Schubert
Spaţiul în care este organizată expoziţia este încărcat de istoria celor aproape 900 de ani de existenţă. Originile abaţiei Klosterneuburg coboară până în anul 1114, când Leopold III a îndeplinit jurământul de înfiinţare a mănăstirii (astfel cum se povesteşte în Legenda Veil). Întemeiată în spiritul canonic al Sfântului Augustin, abaţia a devenit, secole de-a rândul, un important centru religios, de cultură şi de educaţie.
De la începuturile sale, abaţia a fost strâns legată de artă. Astăzi, Stift Klosterneuburg a devenit una dintre cele mai importante platforme de prezentare ale artei contemporane în Austria. În cadrul programului „STIFTetKUNST”, 3-4 mari expoziţii sunt găzduite, anual, în spaţiile generoase de la Stift Klosterneuburg.
Sculptorul Peter Jecza, prezent anul trecut cu o expoziţie în aer liber, organizată de către Institutul Cultural Român din Viena în grădinile de trandafiri ale abaţiei, a revenit la Klosterneuburg cu o parte a lucrărilor sale religioase. Sunt expuse aici, alături de Drumul crucii, lucrări ce poartă amprenta spiritului religios al artistului.
Prezenţa sculptorului Peter JECZA este o recunoaştere a îndelungatei preocupări a artistului pentru spaţiul artei sacrale. În perioada 1971-1976, în plin regim comunist, artistul a participat, alături de arhitectul Hans Fackelmann şi prof. dr. Ing. Victor Gioncu, la crearea celei mai moderne, formal, biserici romano-catolice din spaţiul românesc, Biserica de la Orşova. Mai târziu, în anii 80, a lucrat la alte proiecte de artă: Biserica de la Dumbrăviţa, Biserica de la Sf.Gheorghe, pentru care a realizat în bronz Drumul Crucii – expus acum, lucrare puternic marcată de drama personală a creatorului supus timpului.
Lucrările în bronz sunt însoţite de imagini fotografice documentare de la bisericile în care numele artistului a fost implicat.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 9 septembrie 2011.
Orarul de vizitare: zilnic,între orele 9 – 18.
Dacă treceţi vara aceasta prin Viena, în drum spre diversele destinaţii de vacanţă, găsiţi-vă răgazul de a vizita şi acest spaţiu de artă, unde vă veţi întâlni cu prezenţa viguroasă a sculpturilor lui Peter JECZA.
Fundaţia Interart TRIADE