luni, 4 iulie 2011

Vara se numără cursanţii

Institutul Intercultural Timisoara a desfăsurat în perioada 1 iulie 2010 - 30 iunie 2011 un amplu proiect pentru migrantii din România, intitulat Cursuri de limba română si orientare socio-culturală pentru RTT, oferindu-le acestora cursuri gratuite de limba română si de orientare culturală în societatea românească.
Grupul-tintă al proiectului a fost reprezentat de acea categorie de migranti denumită în terminologia europeană resortisanti ai tărilor terte (RTT), adică persoane care provin din afara Uniunii Europene si a Spatiului Economic European.
Rezultatele proiectului au fost cele propuse:
20 profesori de limba română din toată tara beneficiari ai unui curs de formare de formatori, specializati în predarea limbii române cu elemente de orientare socio-culturală unor adulti străini
Un manual de limba română pentru adulti străini
Un manual de orientare socio-culturală pentru adulti străini
O brosură informativă cuprinzând detalii despre unele drepturi ale migrantilor în România, precum dreptul la educatie al adultilor si al copiilor si dreptul la servicii medicale
300 migranti beneficiari ai cursurilor de limba română si de orientare socioculturală, în următoarele orase din tară: Bacău, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea si Timisoara.
Succesul proiectului nu ar fi fost posibil fără implicarea multor organizatii care se preocupă de chestiunea integrării, precum si a institutiilor care au atributii în domeniu. O mare parte dintre cursanti si-au exprimat dorinta de a continua cursurile în viitor.
Acest proiect a fost organizat de Institutul Intercultural Timisoara în parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului si cu sprijinul Oficiului Român pentru Imigrări, care a asigurat finantarea prin Fondul European pentru Integrare, Programul General 'Solidaritatea si gestionarea serviciilor migratorii', Programul anual 2009.
Materialele elaborate în cadrul proiectului se pot găsi pe site-ul www.vorbitiromaneste.ro.